1984 Avrupa Şampiyonu Fransa'ya Turnuva Öncesi Bakış

(World Soccer Haziran 1984 sayısında yayınlanmıştır)

Fransa şu ana kadar Avrupa Şampiyonalarında istediği zafere ulaşamadı. 1960'da, kupa henüz Avrupa Uluslar Kupası olarak adlandırıldığı zaman, tıpkı önümüzdeki turnuvada olacağı gibi, Fransa turnuvaya ev sahipliği yapmıştı.

Yarı finalde Yugoslavya'yla çok heyecanlı bir karşılaşmaya çıkmışlardı. Fakat, Fransız kaleci Georges Lamia için kötü bir gündü. Yugoslavlar, maçtan 5-4 galip ayrılmışlardı. Daha sonra 3.lük maçını da Çekoslovaklara 2-0 kaybeden Fransa, kendi evinde üzülen taraf olmuştu. Ne yazık ki, 1958 Dünya kupasının yıldızlarından Raymond Kopa ve Just Fontaine, iki maçta da oynamak için hazır değildi.

Sonraki turnuvada, İngiltere'yi 1-1 ve 5-2'lik sonuçların ardından geçmelerine rağmen, çeyrek finalde Macarlara her iki maçta da kaybederek elenmişlerdi. 1968'e geldiğimizde, çeyrek finalde rakip yine Yugoslavya'ydı. Dzajic'in sırtladığı ekip, Fransa'yı bir kez daha kupanın dışına itmeyi başarmıştı.

Takip eden 3 turnuvada da Fransa çeyrek finale ulaşma başarısını gösteremedi. Ancak, 1982 Dünya kupası, Fransa milli takımı için bir dönüm noktası oldu. Bu tarihten itibaren Fransa da önemli favoriler arasına girmeyi başardı. Fransa takımı, yetenekli oyuncularıyla, eğlenceli ve üretken bir oyun ortaya koyuyordu. Alman ve İtalyanlar, gerçekçi oyunlarıyla hayranlık kazanırken, Fransızlar, futbolseverlerin yeni kahramanları haline geldi.

Turnuvadan sonra menajer Michel Hidalgo görevinden ayrılacak ve yerine asistanı Henri Michel geçecek. Michel, bu sezon Los Angeles Olimpiyatlarına gidecek takımı belirleyecek maçta Almanları yenerek önemli bir itibar kazanmıştı.

Bu, takıma büyük moral verecektir. Ayrıca, Juventus'un büyük yıldızı, kulübündeki taze başarılarıyla turnuvaya gelecek olan Platini, takıma büyük güç katacak. Fransa, büyük yıldızının da katkısıyla, turnuvadan önce İngiltere, Avusturya ve Batı Almanya'ya karşı 3 önemli zafer elde etti.

Tek soru işareti, bu galibiyetlerde atılan gol sayısı. Maçlar, 2-0, 1-0 ve 1-0 sonuçlandı. Hidalgo'nun elindeki orta saha, turnuvanın en iyisi. Fakat önemli bir hücum silahı olmadıkça, orta saha etkisini gösteremeyecektir. Platini, İngiltere'ye karşı hem hazırlayan, hem de atan rolündeydi. Fakat, ondan turnuvanın baskısı altında her şeyi beklemek haksızlık olur.

Teknik Direktör:

Michel Hidalgo (51), 22 Mart 1933'de dünyaya geldi. Futbolculuğunda önce sağ açık, daha sonra da orta saha olarak, Fransa'nın o dönemki en güçlü takımı Reims'da görev yaptı. Eğer şansı yardım etseydi, ilk Şampiyon Kulüpler Kupası zaferini getiren golü atabilirdi.

Paris'in eski Parc des Princes stadında oynanan 1956 finalinde, Real Madrid ile Reims 2-2 berabere sürdürüyordu oyunu. 62. dakikada, Hidalgo, Raymond Kopa'nın frikiğinde takımını 3-2 öne geçiren golü attı. Ancak, Real Madrid daha sonra maçı 4-3 kazanmayı başardı.

1950'lerin sonunda Hidalgo Monaco'ya gitti. Orada orta saha olarak oynamaya devam etti. Futbolu bırakmadan önce, 1962'de ülkesi adına da forma giyme şansını yakaladı. Futbolu bıraktıktan sonra, kariyerine Monaco'nın genç takımında görev alarak devam etti. Bu görev, Fransa Federasyonu tarafından görevlendirilmeden önceki tek tecrübesiydi.

1970'de, menajer Georges Boulogne'nin resmen asistanı oldu. 3 yıl sonra, Romen isim Stefan Kovacs'ın yardımcısı oldu. Hidalgo'nun bu dönemki görevi, Fransa'nın altyapı sistemi üzerineydi. Burada, Michel Platini, Didier Six, Alain Giresse ve Dominique Rocheteau gibi genç oyuncuları tanıma fırsatı oldu.

Kocavs 1975'in başında Romanya'ya geri döndü ve Hidalgo takımın menajerliğini üstlendi. Onun göreve atanması, yeni yıldız oyuncuların vitrine çıktığı döneme denk geldi. Hidalgo'nun ekibi, 1978 Dünya kupasında görücüye çıktı. Grupta Arjantin ve İtalya ile berabere kalan takım, birçok futbolseverin beğenisi kazandı oynadığı oyunla. Bu performans, onları 1982 Dünya Kupası'nın favorilerinden birisi yaptı.

Hidalgo Dünya kupasından sonra bırakmayı düşündü ama 2 yıl daha takımda kalması için ikna edildi. Bu sürede, yardımcısı Henri Michel'in göreve hazırlanması için gerekli ortam hazırlanmış oldu.

Oyuncular:

Joel Bats: Kaleci. 27 yaşında. Auxerre. Bats, ilk milli maçına geçen Eylül'de Danimarka maçında çıkarak kendini kanıtladı. 4 yıl önce, Sochaux'dan Auxerre'e transfer oldu. Şu ana kadar 5 kez milli oldu.

Jean-Pierre Tempet: Kaleci. 29 yaşında. Lens. 1982-83 sezonunun 2. yarısında Fransa kalesinin ilk tercihi oldu ancak Mayıs 1983'den beri milli olmadı. Geçtiğimiz yaz, Laval'dan Lens'a transfer oldu. Şu ana kadar 3 kez milli oldu.

Philippe Bergeroo: Kaleci. 30 yaşında. Toulouse. 3 kez milli olan isim, bu formayı uzun zaman aralıklarında giydi. İlk kez, 1979 Ekim'inde Dominique Dropsy'nin yerine kaleye geçti. Bu yıl, Mart ayında Avusturya'ya karşı Bats'ın yerine oyuna girdi.

3 kaleci de, 1982 kadrosunda yer almadı.

Patrick Battiston: Defans. 27 yaşında. Bordeaux. Harald Schumacher'in 82 yarı finalindeki unutulmaz hareketinin kurbanı. Birkaç operasyon geçirdikten sonra, tamamen iyileşmiş durumda. Battiston, savunmanın her yerinde oynayabiliyor. İlk kulübü Metz, olanmoyuncu 30 kez milli oldu.

Maxime Bossis: Libero. 28 yaşında. Nantes. 54 kez milli olan Bossis, final maçından 1 gün önce 29 yaşına girecek. 1973 yılında, Nantes onun ilk kulübü oldu ve 3 yıl sonra da ilk kez milli formayı, Çekoslovakya karşısında giydi. Sakatlıkların kariyerini bitirdiği Marius Tresor'dan sonra, Bossis şu anda takımın en tecrübeli oyuncusu ve Tresor'un 64 maçlık rekorunu kırmaya aday. Bossis, öte yandan, 1982 yarı finalinde Batı Almanya karşısımda sonucu belli eden penaltıyı kaçırmıştı.

Yvon Le Roux: Stoper. 24 yaşında. Monaco. Geçtiğimiz yıl, 4-0 kazanılan Yugoslavya maçında ilk kez milli olan Le Roux, o günden beri milli takımda yer alıyor. Başarılı stoper, geçen yıl Monaco'ya transfer oldu.

Manuel Amoros: Bek. 22 yaşında. Ailesi Alicante, İspanya'dan gelmiş Amoros, 13 yaşında Monaco kulübünün kapısından içeri girdi. Fransa'nın gençler ve 21 yaş altı takımında da forma giyen Amoros, sürpriz bir şekilde 1982 kadrosunda yer aldı. Üçüncülük maçında, 3-2 kaybedilen Polonya maçında oynadı. Şu ana kadar 20 kez milli formayı giydi.

Thierry Tusseau: Bek. 26 yaşında. Bordeaux. 4 sene önce, Nantes'te futbol sahnesine çıkan Tusseau, Bossis'in merkeze geçmesiyle, bek rolünü üstlenmişti. Geçen yıl Monaco'ya gitmek için takımdan ayrılma kararı alması taraftarların onun gidişine izin veren kulübe öfke duymasına yol açtı. Şu ana kadar 10 kez milli oldu.

William Ayache: Stoper ya da sağ bek. 23 yaşında. Nantes. İlk ve tek kez, geçen Ekim'de 1-1 biten İspanya maçında sağ bek olarak milli formayı giydi. Nantes'ın 17 yaşındayken Toulouse'dan aldığı oyuncu, daha önce Fransa 21 yaş altı takımında da oynadı.

Jean-Francois Domergue: Stoper. 26 yaşında. Bu baharda 1-0 kazanılan Batı Almanya maçında, Bossis'in yerine oyuna girerek ilk kez milli oldu. Bordeaux'da doğan Dmergue, geçen sezon düşen Lyon'dan Toulouse'ya transfer oldu.

Luis Fernandez: Orta saha. 24 yaşında. Paris Saint-Germain. Fernandez, kadrodaki İspanyol kökenli 3 oyuncudan birisi. Ailesi, Endülüs'ten Fransa'ya göç etmiş. Paris SG, onun kariyerindeki tek kulüp ve 1982 Kasım'ından beri milli takımda yer alıyor. Şu ana kadar 11 kez milli oldu.

Alain Giresse: Orta saha. 31 yaşında. Bordeaux. 1.63 boyundaki oyuncu, Fransa'nın 1982 Dünya Kupasında yeteneğiyle parlayan yıldızlarından birisiydi. 2. turda Kuzey İrlanda'ya karşı 2 gol atmış, daha sonra yarı finalde Batı Almanya'ya karşı ülkesini 3-1 öne geçiren gole imzasını atmıştı. Kariyeri boyunca Bordeaux'da oynayan oyuncu, ilk kez 1974'de Polonya'ya karşı milli formayı giydi.

Michel Platini: Orta saha/Forvet. 28 yaşında. Bu Şubat'ta İngiltere'ye karşı attığı 2 gol, toplam gol sayısını 26'ya yükselterek, rekoru elinde bulunduran Just Fontaine'in 1 gol altına yerleşti. Platini, Mamcy-Lorraine ile ismini duyurdu. Montreal Olimpiyatlarında ve 1978 Dünya kupasında ülkesi adına oynadı. Daha sonra Saint-Etienne'e transfer oldu. 1982 Dünya kupasındaki performansından sonra,  £ 1.2 milyon karşılığında Juventus'a transfer oldu. İlk sezonunda, 18 golle gol krallığını kazandı ve Juve Şampiyon Kulüpler kupası finaline yükselesiye kadar 5 gol daha attı. Bu sezon, yine ligde gol kralı olurken, lig şampiyonluğu ve Kupa Galipleri kupasını kazandı takımıyla. Platini, 47 kez milli oldu.

Jean Tigana: Orta saha. 28 yaşında. Şu anki kadronun "Brezilyalısı" olarak çağrılan isim, Bamako, Mali'de dünyaya geldi. Lyon'da 20 yaşına kadar profesyonel futbola adımını atmadı. 3 yıl önce Bordeaux'ya transfer oldu. 1982 yılında neredeyse Tottenham'a transfer olacaktı ancak Ardiles'in White Hart Lane'e dönüşü yüzünden transfer gerçekleşmedi.

Jean-Marc Ferreri: Orta saha. 21 yaşında. Auxerre. 1982 Ağustos'unda, Polonya'ya karşı alınan 4-0'lık yenilgide 2. yarıda oyuna girerek ilk kez milli oldu. Birçokları tarafından "yeni Platini" olarak nılan Ferreri, Hidalgo'nun üzerine titrediği isimlerden. Kariyerinin başlarında yaşadığı sakatlıklar, ülkesine hizmet etmesine engel oldu.

Bernard Genghini: Orta saha. 26 yaşında. Genghini ismini Sochaux'la duyurduktan sonra, son Dünya kupasını takiben Platini'nin boşluğunu doldurmak için St-Etienne'e transfer oldu ancak şanssız bir sezon geçirdi. Geçen yaz Monaco'ya transfer olan Genghini, söz konusu serbest vuruşlar olduğunda en az Platini kadar iyi. Şu ana kadar 21 kez milli formayı giydi.

Bruno Bellone: Kanat oyuncusu. 22 yaşında. 15 yaşında Monaco'ya katıldı. 1982 Dünya kupasına katılan en genç oyunculardan birisiydi. O da Amoros gibi, üçüncülük maçında Polonya'ya karşı forma giydi.

Dominique Rocheteau: Forvet. 29 yaşında. Paris Saint-Germain. Rocheteau, Mart'ta oynanan Avusturya maçında takımının tek golünü atmıştı. 1974'de Saint-Etienne tarafından keşfedilen oyuncu, 1976 Şampiyon Kulüpler kupası finalinde Bayern'e yenilen takımda yer aldı. 1978 Dünya kupası onun için hayal kırıklığı oldu. Kupadan 2 yıl sonra Paris Saint-Germain'e transfer oldu. 1982 Dünya kupasında menajer Georges Payroche tarafından sağ açıktan forvete kaydırıldı. Kupada Kuzey İrlanda'da karşı 2 de gol attı.

Daniel Bravo: Sol açık. 21 yaşında. Monaco. Toulouse'da doğan oyuncu, Nice'de tanındıktan 1 yıl sonra Monaco'ya transfer oldu. Bravo, 1982 Dünya kupasında kadroya alınması beklenirken, yaşadığı sakatlıktan dolayı şans bulamadı. 19 yaşında, İtalya'ya karşı alınan 2-0'lık galibiyette ilk kez milli formayı giydi.

Bernard Lacombe: Santrafor. 31 yaşında. Bordeaux. Lacombe, kariyerinde 220'den fazla lig golü atmış ve Fransız oyuncular içinde en golcü isim durumunda. 1978 Dünya kupasında İtalya'ya karşı attığı gol, o zamana kadar Dünya Kupalarında bir maçta en erken atılmış gol oldu. (Sonraki kupada Bryan Robson, Fransa'ya attığı golle bu rekoru eline geçirdi.) Lacombe daha sonra Lyon ve Saint-Etienne'de oynadıktan sonra, 4 yıldır Bordeaux'da oynuyor.

Didier Six: Sol açık. 29 yaşında. Şu anda Fransa 2. liginde oynayan Six, Valenciennes'den Lens'e, Marsilya'dan Stuttgart'a birçok kulüpte forma giydi. 1978 ve 1982 Dünya kupalarında oynayan oyuncu, 82 yarı finalinde kaçırdığı penaltıyla ülkesinin finale çıkmasına engel oldu. Lille doğumlu futbolcu ülkesinin genç milli takımlarında da forma giydi. Fransa 2. liginde milli formadan 1 yıl uzak kaldıktan sonra, Mart ayında Avusturya maçı için yeniden takıma alındı. Şu ana kadar 49 kez milli formayı giydi.

Philippe Anziani: Hücum/Orta saha. 22 yaşında. 19 yaşında 1978'de Sochaux'a transfer olan futbolcu, son Batı Almanya maçında forma giydi.

Alain Couriol: Hücum/Orta saha. 25 yaşında. 1982'de Polonya'ya karşı alınan 3-2'lik yenilgide takımının gollerinden birisini atan Couriol, doğduğu yere, Paris'e bu yaz geri döndü. Bugüne kadar 12 kez milli oldu.


Yorumlar