Celtic'in Genç Sol Beki: Kieran Tierney


Geride bıraktığımız sezon, ezeli ve ebedi rakibi Glasgow Rangers'ın yokluğunda, üst üste 5. lig şampiyonluğunu elde etmeyi başaran Celtic'de bazı oyuncular, taraftarlarının kalbini çalmayı başardı. Henrik Larsson'dan beri ilk kez bir Celtic oyuncusu, sezon boyunda 40'dan fazla gole ulaştı: Leigh Griffiths. Yıldız golcüyle birlikte, Celtic sol kanadında parlamaya başlayan genci de unutmamak gerek: 5 Haziran'da 20 yaşından gün almaya başlayacak olan, gelecek vadeden sol bek Kieran Tierney.

Man Adası'nda dünyaya gelen Tierney, ailesi Wishaw'a taşındıktan sonra Celtic'i destekleyerek büyümüş bir isim. 7 yaşından itibaren Celtic'in genç takımlarında oynayan oyuncu, yıllar sonra A takımda forma giyme şansını ilk kez 2014/15 sezonunun sonlarında Dundee'ye karşı yakaladı. Maçın son dakikalarında Emilio Izaguirre'nin yerine oyuna giren Tierney, böylece ilk defa Celtic forması giymiş oldu.

Geride bıraktığımız sezon ise, Tierney kendini daha çok göstermeyi başardı. Ligin ilk maçında oynadıktan sonra, Fenerbahçe'ye karşı oynadıkları Avrupa Ligi mücadelesinde cezalı olan Izaguirre'nin yerine şans buldu.

Tierney, rakipten yılmayan, defansın sol kanadında etkin, gerektiğinde ileriye de çıkan ve sert müdahalelerden kaçmayan bir performans ortaya koymayı başardı.

Sezonun özellikle 2. yarısında bambaşka bir havaya bürünen genç oyuncu, takımdakilerin de hayranlığını kazandı. Asistan menajer John Collins, Tierney'nin 18 yaşındaki bir oyuncudan ziyade milyon poundlar değerinde birisi gibi oynadığını ifade etti. Kaptan Scott Brown da, özellikle son 3-4 ayda harika oynadığını belirtti.

Oyun Stili

Kieran Tierney, saha dışında oldukça sessiz ve çekingen bir karaktere sahip, sadece oyununa odaklanmayı tercih ediyor. Saha içindeyse, oyun stilini Roberto Carlos'dan ilham alarak şekillendirmeye çalışıyor.

Henüz önünde uzun yıllar olsa da, Roberto Carlos'a benzemeye çalışması anlaşılabilir. Tıpkı Carlos gibi, Tierney de eski tip beklerden. Müdahalelerden asla kaçınmayan, pozisyon bilgisi yüksek, hücumda etkili, orta açma özelliği olan ve tüm çizgide oynayabilecek kapasitede birisi genç oyuncu.

Günümüzde, hücuma daha çok önem vermeye çalışan modern beklerin aksine, Tierney defansif sorumluluklarının da farkında. Celtic taraftarları için o, yıllardır Danny McGrain'e gelen en yakın isim.

Çocukluktan Celtic taraftarı olan Tierney, bu yönünü çoktan taraftarlara da hissettirmiş durumda. Her zaman topu ve maçı kazanmaya çalışması, Celtic'i destekleyenlerin saygısını kazanmasına sebep oldu.

Yedek sol bekten 1. sol beke yükseldiği sezonda Tierney, geçtiğimiz sezon Jason Denayer'ın kazandığı İskoçya'da yılın en iyi genç oyuncusu ödülünü almayı başardı. Dahası, Mart ayında Hampden Park'ta oynanan maçta Danimarka'ya karşı ilk kez milli formayı sırtına geçirdi. Sezonun son maçında da Motherwell'e karşı takımı adına ilk golünü kaydetti.

Tierney'nin bu sezonki performansı, özellikle İngiliz kulüplerinin dikkatini çekti. Genç oyuncuları yakından takip eden Manchester City, Arsenal ve Liverpool gibi bir kulüp, Tierney'nin gelecekteki durağı olabilir. Ancak bunun için erken görünüyor çünkü sıkı Celtic taraftarı oyuncunun şimdilik ayrılmak gibi bir düşüncesi yok.


Yorumlar