Riechedly Bazoer: Ajax ve Hollanda'nın Yükselen Yıldızı


18 yaşındaki Riechedly Bazoer, PSV altyapısında 7 yıl geçirdikten sonra, Philips stadyumunda oynayacağı ilk maçı hayal ettiğinden çok farklı bir şekilde yaşamak zorunda kaldı. 35 bin taraftarın ıslıkları ve yuhalamaları, genç oyuncuya hiç de sıcak olmayan bir karşılama sundu. Hatta sahaya atılan bir telefon, neredeyse yaralanmasına yol açıyordu. Böyle bir tutum, genç bir oyuncu için çok ağır olmalı. Ancak, PSV taraftarları, kendilerine ihanet ettiğini düşünen Bazoer'in bunu hak ettiğini düşünüyordu.

9 yaşında oynamaya başlayıp Hollanda'nın gelecek vadeden yeteneklerinden birisi haline geldiği PSV'den 16 yaşında ayrılan Bazoer, ezeli rakip Ajax'a transfer oldu. 2015 Mart'ında oynanan ve Ajax'ın 3-1 kazandığı maç, PSV taraftarının onun hakkında neler hissettiğini gösterebileceği ilk fırsat olmuştu.

" Bana kızdıklarını tahmin ediyordum ama bu kadar şiddetli olacağını düşünmemiştim. Nefretleri gözlerinden belli oluyordu." diyor Bazoer. "Atılan telefon o hızla kafama çarpsaydı ne olacaktı?"

Ne yazık ki bu öfke, futbol sahasını ve Philips stadyumunu aşıyordu.

" Maçın olduğu dönemde, numaram nasıl olduysa internette yayınlanmıştı. Bilinmeyen numaralardan çağrılar ve mesajlar gelmeye başlamıştı. Mesajlara göre pisliğin teki ve haindim. Tüm bunlar çok üzücüydü ama beni sahada etkilemedi."


PSV'nin o gün aldığı yenilgi olmasaydı, belki de taraftarlar, bu transfere bu kadar çok öfkelenmeyecekti. PSV'nin altyapısında göze çarpan Utrecht doğumlu oyuncu, kısa süre içinde ülkedeki en çok gelecek vadeden oyunculardan birisi haline geldi.

" PSV'de herkes, Riechedly'nin harika bir yetenek olduğuna ikna olmuştu." diyor eski antrenörü Roland Vroomans.

Tekniğini güçlü fiziği ve zekasıyla birleştiren Bazoer, yaşıtlarından önce göze çarpmayı başardı. 2011/12 sezonu öncesinde PSV 17 yaş altı kadrosuna dahil edildi. Bu yaş grubundaki en genç oyunculardan birisiydi. 1996 Ekim'inde dünyaya gelen Bazoer'den daha genç olan, 2 ay farkla bir kaleciydi.

Eski USV Elinkwijk oyuncusu, kısa süre içinde sisteme uyum sağladı ve gelişim gösterdi. Bu arada diğer kulüplerin ilgisini çekmeyi başardı. Ajax ve Manchester City, onu kadrosuna katmak isteyen takımlardandı. Hatta Bazoer, Roberto Mancini ile görüşmüş ve kalacak yer bakmaya başlamıştı.

" Oraya (Manchester) gittim ve bu benim için harika bir deneyim oldu. Patrick Vieira ve Sergio Agüero gibi isimlerle tanıştım ve Roberto Mancini ile görüştüm. Play Station'da tanıdığım oyuncular, bir anda bana ilgi göstermişti." diyor Badoer.

" 3 yıllık sözleşme hazırdı. Fakat sonuçta annem önemli bir rol oynadı. Yurt dışına çıkmak için henüz çok genç olduğumu ve Hollanda'da bildiğimiz bir çevrede yetişmem gerektiğini söyledi."

" Biz bunları düşünürken, Ajax devreye girdi."

Ajax'ın onu bir orta saha haline getireceği ve zamanla as takıma alacağı, uzun vadeli plandan etkilenen Bazoer, başkent ekibinin kendisi için en iyi tercih olacağına karar verdi.

16 yaşındayken, 2013/14 sezonunda Jong Ajax takımında ilk kez profesyonel futbola adımını attı Bazoer.

İlk andan itibaren, Bazoer'in yaşıtlarına göre daha olgun bir oyun oynadığı anlaşılıyordu. Sakin ve zarif; fiziği sahada önemli bir etki bırakmasına yol açan, pasları ve oyunu okumasıyla orta sahayı domine eden bir oyuncu...

Rezerv takımın (Jong Ajax) en değerli oyuncularından birisi olarak, Ajax as kadrosunda yer bulmasının pek yakında gerçekleşeceği açıkça görülüyordu. Milli takım seviyesinde de hızla yükseliyordu. Henüz 16 yaşındayken, 19 yaş altı takımda forma şansını yakaladı.

Jong Ajax'daki gelişimi sürerken, De Boer 2013/14 sezonunun ilk yarısında, ona şans vermeye karar verdi. Aralık ayında oynanan ve 5-0 biten Willem II mücadelesinde ilk kez as takımda forma giydi.

Bazoer kendini daha çok defansa yönelik bir orta saha olarak görse de (6 numara), De Boer onu daha ofansif bir rolde görevlendirdi. PSV ile giriştikleri şampiyonluk mücadelesinde, Ajax orta sahasında Davy Klaassen daha çok 6 numara rolüne bürünürken, Bazoer onun ilerisinde yer alıyordu. Yine de, De Boer'ın oyun anlayışı gereği, orta sahadaki akıcılığı sağlamak amacıyla sık sık yer değiştiriyorlardı.

Antrenörü de Riechedly'nin müthiş bir yetenek olduğu görüşünde. " 6 numaralı pozisyon onun hedefi. Gelecekte onu o pozisyonda görebiliyorum ancak henüz orada oynamaya hazır değil." " O pozisyonda oynayan oyuncunun takıma liderli etmesi gerek. Şu anda bu görevi Klaassen başarıyla yerine getiriyor. Ancak, Bazoer'in de bunu yapabilecek seviyeye ulaşması hiç uzak değil."

" O çok yetenekli ve istikrarlı bir oyuncu. Onu, Ajax ve Hollanda futbolunun geleceğinde görebiliyorum."

Bazoer her ne kadar esas pozisyonunda oynamasa da, Ajax'la ligin 2. yarısında gösterdiği performansla, yeni rolüne ne kadar iyi uyum sağladığını gösterdi.

Uzun boyu ve güçlü fiziğiyle, 18 yaşında bir orta saha oyuncusu olduğuna inanması zor genç ismin. Ayrıca, oyun tarzı; topsuz oyundaki hareketleri ve pas kabiliyeti, Bazoer'in Klaassen ve Serero ile birlikte oluşturdukları orta sahada hiç yabancılık çekmemesini sağlıyor. Genç yaşına rağmen, orta sahada arkadaşlarını yönlendirme görevini dahi üstlenmiş durumda.

Oyunu okuması ve enerjisiyle, Bazoer, box-to-box rolüne uygun durumda. Topa müdahaleleri ve kazandığı topu Ricardo Kishna, Anwar El Ghazi ve Arkadiusz Milik gibi oyuncularla buluşturmasıyla ön plana çıkmayı başardı.

Oyunundaki tüm gelişmelere rağmen, Bazoer'in hala çok çalışması gerekiyor. Yaptığı sık top kayıplarını azalmalı ve şutunu geliştirmeli. Elbette bunlar genç bir oyuncu için normal kabul edilmesi gereken eksikler. Zaman ilerledikçe ve daha fazla as takımda şans buldukça, oyunu da gelişmeye devam edecektir.

Orta sahaya Nemanja Gudelj'in transferiyle, halihazırda takımda bulunan yetenekli Klaassen, Sinkgraven, Serero, Lasse Schone ve Lucas Andersen ile birlikte forma savaşı kızışmış durumda. Ancak öyle görülüyor ki, Bazoer'in as takımdaki yerini kaybetmesi düşük bir olasılık.

Antrenörün ısrarla belirttiği gibi, Bazoer, Ajax ve Hollanda futbolunun geleceği ve bu, beklenenden çok daha yakın bir süreyi ifade ediyor.


Not: Bu yazının orjinali http://www.benefoot.net/riechedly-bazoer-ajax-and-netherlands-rising-star/ adlı sayfada yayınlanmıştır.

Yorumlar