1990 Yugoslavya-İtalya Gençler Maçı

Avrupa 21 yaş altı erkekler futbol şampiyonasında yarı final 2. maçı. İlk maç 0-0 bitmiş, 2. maç için Parma'da taraflar rövanş maçına çıkıyorlardı.
Sahaya çıkan ilk 11'ler şu şekildeydi :

İtalya : Peruzzi, Garzja, Carbone, Salvatori, Benedetti, Costacurta, Fuser, Piacentini, Casiraghi, Stroppa, Simone.

Yugoslavya : lekovic, Brnovic, Jarni, Novak, Djukic, Panadic, Mihajlovic, Boban, Savicevic, Prosinecki, Suker.


İtalyanların 10 numarası Milanlı Stroppa, takımın hücumdaki hareketliliğini sağlıyordu. İleriki yıllarda önemli başarılar kazanacak olan Casiraghi ve Simone de italyan hücumunu oluşturuyordu. Öte yandan, oynadıkları futbolla bizi pek şaşırtmıyorlardı. Genellikle oyunu kendi yarı sahasında kabul eden ve kontrollü bir şekilde ileri çıkan bir takım görüntüsü çiziyorlardı.

Yugoslavlara gelirsek; Mihajlovic, Boban, Prosinecki ve Savicevic'li ortasahasıyla maça ağırlığını koyuyordu. Uzun, kıvırcık saçlarıyla Sinisa Mihajlovic, kariyerinin sonlarında oynadığı yerden farklı olarak, ortasahada, hücumla savunma arasındaki bağı kuran adam rolündeydi. Onun dışındaki isimler sürekli yer değiştiriyordu. Boban ve Prosinecki oyun kurucu rolünü üstlenirken, Savicevic ve Suker ise gol arıyorlardı. Sağ ve sol beklerine değinirsek; sağda Brnovic ve solda Jarni yugoslav hücumlarına büyük katkı sağlıyorlardı.

Maça Yugoslavlar hızlı başlamış, 18. dakikada kullanılan kornerde, arka direğe gelen topu Yugoslavlar diğer direğin önüne yollamış ve gol makinesi Suker, füze gibi bir kafa vuruşuyla Peruzzi'yi avlamıştı. Bu golden hemen sonra, Suker büyülü sol ayağıyla bir gol fırsatından yararlanamıyordu. Top üst direği sıyırarak auta gidiyordu.

Bu golün üzerinden çok geçmemişken, İtalyanlar kullandıkları serbest vuruşla beraberliği getiriyorlardı. Arkadaşının dokunduğu topa yerden sert vuran Simone, İtalyanların golünü atmış oluyordu.

2. yarıda, 59. dakikada, Yugoslav savunmasının arkasına sarkan Buso, savunmaya da çarpan şutuyla takımını 2-1 öne geçiriyordu. Bu sonuçla, İtalyanlar finale yükselecekti. Fakat 1 dakika sonra, bu sefer İtalyan savunması açık vermiş, çaprazdan kaleyi gören Boban, harika bir şutla skoru 2-2 yapmıştı.

Bu sonuçla, Yugoslavlar finale çıkma başarısını göstermiş, ancak finalde her 2 maçta da Sovyetler Birliği'ne kaybetmişlerdi. Eğer dağılmasalardı, 1994 dünya kupasının Brezilya ile birlikte belki de en büyük favorisi olacaklardı. Tarih bu takımı her zaman iyi hatırlayacak...

http://www.youtube.com/watch?v=JWWPYn6HjIg

Yorumlar