15 Temmuz 1966 Macaristan Brezilya Maçı

Bu maçı tarihe not düşmemizi sağlayan ilgi çekici ayrıntılar var. Bunlardan birisi, Garrincha'nın resmi olarak son milli maçı olması. Aynı zamanda, sırtında milli forma varken kaybettiği tek mücadele.

1966 Dünya kupasının en zorlu gruplarından birinde, Portekiz ile gruptan çıkma mücadelesi veren bu iki takımın karşılaşması, dönemin hızlı futbolu gereği oldukça zevkli geçmişti.

Her iki takım da 4-2-4 dizilişiyle sahadaydı. Brezilya hücumunda, solda bir sonraki dünya kupasının yıldızı olacak Jairzinho oynarken, sağda emektar Garrincha vardı. Santraforda ise Tostao ve Alcindo. Dikkat ettiğiniz gibi Pele bu maçta sakatlığı dolayısıyla yer almadı. Macarlarda ise sağda Bene, solda Rakosi, ortada ise dönemin en iyi Macar oyuncusu Florian Albert ve Farkas.

Henüz 2. dakikada Macarların sağ açığı Ujpestli gol makinesi Ferenc Bene, Brezilya ceza sahasına ani bir giriş yapmış, yıllar önce adaşının İngilizlere attığı golün bir benzerini Brezilya'ya atmıştı.

İlk golün üzerinden yaklaşık 10 dakika geçmişken, kullanılan serbest vuruşta topu önünde bulan Tostao, sert bir vuruşla takımına beraberliği getirmişti. Bu dakikadan sonra her iki takım da ataklarına devam etti. Brezilya son vuruşlarda başarısız bir görüntü çiziyordu. Macarlarda da takımın yıldızı Albert, hızının da yardımıyla Brezilya yarı sahasında etkili oluyordu. Eğer günümüzde oynuyor olsaydı, dev kulüpler peşinde koşuyor olurdu bu Macar golcünün. Ne yazık ki, forvet oyuncularının pozisyonları değerlendirememesi yüzünden ilk yarıda başka gol olmuyordu.

2. yarıya hızlı başlayan Brezilya'ydı. Attıkları bir gol, ofsayt sebebiyle verilmemişti. Macarlar ise Albert'in taşıdığı toplarla akın akın Brezilya kalesine geliyordu. 64. dakikada, Ferenc Bene'nin sağdan açtığı ortaya gelişine isabetli ve sert bir vuruş yapmayı başaran Farkas, takımını 2-1 öne geçirmişti. Kaleci kıpırdayacak zamanı bile bulamamıştı.

1962'nin şampiyonu, Jules Rimet kupasının peşindeki Brezilya, Macarlara direnemiyordu. Yine Bene'nin geliştirdiği bir hücumda, ceza sahası içerisinde düşürülmesiyle bir penaltı kazanmıştı Macarlar. Topun başına geçen Meszoly, maçın sonucunu belirleyen golü atmıştı.

Bu maçtan sonra, grupta kalan son maçı olan Portekiz karşılaşmasında saka kuşu oynamamıştı. Bir devir böyle kapanırken, Brezilya'nın ilk turda elenmesi, Dünya tarihinin en iyi takımlarından birinin oluşmasına zemin hazırlamıştı. Julet Rimes kupasını sonsuza dek evlerine götürmek için 4 yıl daha sabretmeleri gerekecekti sambacıların.

Takım kadroları:

Brezilya: Gilmar, D. Santos, Bellini, Altair, P. Henrique, Gerson, Lima, Garrincha, Jairzinho, Alcindo, Tostao

Macaristan: Gelei, Kaposzta, Matrai, Meszoly, Sipos, Bene, Albert, Farkas, Rakosi, Mathesz, Szepesi.

Yorumlar