23 temmuz 1966 kuzey kore portekiz maçı

gruplarda karşılaştığı italyanları 1-0 ile geçen kuzey kore'nin, dönemin en iyi takımlarından portekizle oynadığı karşılaşma.
kuzey kore'nin kupada yakaladığı popülariteye karşın, o zamanlar avrupa'nın en iyi oyuncusunun sahada olması, maçı oldukça renkli hale getiriyordu.
portekiz bu ana kadar grup maçlarında harika işler başarmıştı. bulgaristan, macaristan ve son şampiyon brezilya'nın olduğu grupta 3 maçını da kazanarak bir üst tura yükselmişti. brezilya-portekiz maçına ayrı bir parantez açmak gerek. 1966 dünya kupası, oynanan sert futbolla hatırlanırken, pele'yi bu maçta oynayamayacak hale getiren portekizli savunmacıların da bunda önemli bir rolü oluyordu.
kuzey koreliler portekizlilerden korkmuyorlardı ve maça atak başlamışlardı. ve henüz 1. dakikada kaptan pak seung-zin'in şutuyla 1-0 öne geçiyorlardı. portekiz kalecisi çaresiz kalıyordu bu sert şutta. bu sonuç korelileri durdurmuyordu ve ataklarına devam ediyorlardı. her ne kadar kırmızılılarda efsanevi 13 numara etkili olmaya çalışsa da, portekiz savunmasının zayıflığından yararlanan kuzey koreli futbolcular, 25. dakikada skoru 3-0 yapıyorlardı.kuzey kore'nin kontra atakları, 22. dakikada lee dong-woon'un golüyle sonuçlanırken, 25. dakikada yang sung-kook ile 51000 kişiye hafızalardan kolay kolay silinmeyecek bir maçın gerçekleşeceğini göstermiş oluyorlardı.
kuzey kore atak oynama fikrini sürdürürken, portekiz tecrübesiyle birlikte oyuna ortak olma çabası içerisindeydi. günümüzde böyle bir skor elde edilmiş olsaydı, muhtemelen kore tarafı skoru korumak için mücadele eder ve portekiz'e ağır bir yenilgi tattırmayı başarırdı.

27. dakikadan itibaren portekiz'in çevirmeye başladığı maç olmuştur. takım arkadaşı jose augusto'dan ara pası alan eusebio, sert bir vuruşla portekiz'e ilk golünü kazandırıyordu. ilk yarı bitmeden, yanılmıyorsam eusebio'nun forvetteki partneri jose torres'in düşürülmesiyle kazanılan penaltıyı, eusebio gole çevirerek, 2. yarıya 3-2 geride girmelerini sağlıyordu.

portekiz 2. yarıya motive olmuş bir şekilde çıkıyor ve korelilere daha sıkı bir markaj uygulamaya başlıyordu. henüz 10 dakika geçmişken, ceza sahasına kalenin çaprazına doğru atılan topu sert ve düzgün bir vuruşla ağlara yollayan kara panter, beraberliği getiriyordu takımına.

tam 3 dakika sonra, bizim 13 numara, dünya kupaları tarihinin en etkileyici driplinglerinden birini bizlere gösteriyordu. sol çizgiden, kore yarı sahasına girerken başladığı ve ceza sahasına kadar hızla sürdüğü topla, keskin bir şekilde ceza sahasına girer ve kaleciyi avlamak üzereyken kore savunması tarafından düşürülür. penaltıyı yine eusebio değerlendirir ve takımını öne geçirmeyi başarır. kara panter, portekiz'in en iyi futbolcusu olduğunu tüm dünyaya gösteriyordu bu maçla...

maçın sonlarına doğru, köşe vuruşunda torres'in indirdiği topu kafayla ağlara yollayan jose augusto, maçın sonucunu tayin ediyordu: 5-3

http://www.youtube.com/watch?v=fzgjmhuuvck

Yorumlar