1981 Kıtalararası kupa finali

1981 kıtalararası kupa mücadelesi. aynı yıl şampiyon kulüpler kupası ile libertadores'i kazanan 2 takım, en büyük olmak için mücadele etti.


kadrolar :


liverpool : 1. bruce grobbelaar, 2. phil neal, 3. mark lawrenson, 4. phil thompson (c), 5. ray kennedy, 6. alan hansen, 7. kenny dalglish, 14. sammy lee, 16. craig johnston, 10. terry mcdermott, 11. graeme souness.


flamengo : 1. raul, 2. leandro, 4. marinho, 13. mozer, 5. junior, 8. adilio, 6. andrade, 10. zico (c), 7. tita, 9. nunes, 11. lico.


liverpool için ilklerin maçı olacaktı. hem kıtalararası kupada, hem de bir brezilya takımıyla ilk kez karşılaşıyorlardı. karşılarında, sadece bir brezilya takımı yoktu. aynı zamanda tarihin en iyi takımlarından birisiydi, zico'nun önderliğindeki flamengo. hücumda zico ile birlikte yetenekli nunes yer alıyordu. 
liverpool ise zor günler geçiriyordu. ligde iyi bir performans sergileyemeyen takım, aynı zamanda kupa yolculuğu sonrası oldukça yorgun düşmüştü. nitekim formsuz hali, flamengo karşısında açıkça ortaya çıkmıştı.


henüz 12. dakikada, ortasahada topla buluşan zico, ölçüp biçercesine harika bir uzun pas atıyordu. liverpool kaptanının başının üstünden geçen top, ceza sahası içinde nunes'in önüne düşüyordu. nunes, sağ ayağıyla dokunarak, kalesini terk eden grobbelaar'ı avlıyordu. 


34. dakikada, tarihin en iyi duran top ustalarından zico, liverpool'u yıkacak vuruşunu yapıyordu. kaleyi tam karşıdan gören zico, sert bir vuruş deniyor, kaleciden dönen topu fırsatçı flamengo oyuncuları gol yapıyordu. bu sefer gol, adilio'dan geliyordu.


41. dakikada, yine zico eseri bir pozisyonla flamengo maçın sonucunu belirliyordu. savunmasını ileride kuran liverpool'u, harika bir ara pasla gafil avlamayı başaran zico, sağ kanatta topu nunes ile buluşturmayı başarıyordu. topu aldıktan sonra hızla kaleye yönelen nunes, yerden sert bir vuruşla grobbelaar'ın sağından topu ağlara yolluyordu.


2. yarıda liverpool'un emekleri, sonucu değiştirmiyordu. efsanevi antrenör bob paisley, sonucu anlamakta zorluk çekiyordu. belki yorucu geçen yolculuk, belki zeminin kötülüğü, belki de formsuzluk, liverpool'un bu yenilgiyi almasını sağlıyordu. 


sonuçta, liverpool bu maçta futbol dersi almıştı. kendi oyunlarını onlardan çok daha iyi oynayan bir flamengo'ya kaybetmişlerdi. bu ders öyle etkili olmuş ki, lige dönüşlerinde müthiş bir form yakalayıp o sezonu şampiyon olarak tamamlamışlardı.


maçın tümü için :


http://www.youtube.com/watch?v=hei5attybja


Yorumlar