19 Nisan 1989 Bayern Münih-Napoli maçı

Almanya'da oynanan, 1988-89 sezonu UEFA kupası yarı final rövanş maçı. İlk maçı Napoli 2-0 kazanmıştı. Almanların turu geçmesi için çok iyi bir futbol oynaması gerekiyordu fakat rakip güçlüydü.

İki taraf da 10 numaralarına güveniyordu. Bayern'de Eck, Napoli'de Maradona ön plana çıkmak için hazırdı. Nitekim, maç bu iki ismin ataklarıyla başladı. Napoli ileride Careca'yı tek bırakırken, Bayern kalabalık bir hücum gücüyle saldırıyordu. Maradona'nın hızlı çıkışları, Napoli'nin kontra ataklar kazanmasına sebep oluyordu. Faul ile durdurulmadığı pozisyonlardan birinde Maradona, topu sağ kanattaki Careca'ya vermeyi başarmış, Careca da güzel bir ortayla altı pas önünde Maradona'yı topla buluşturmuştu. Maradona kafa vuruşuyla topu ağlara yollamayı başarmış, fakat hakem ofsayt sebebiyle golü vermemişti. Teknoloji, pozisyonu birçok açıdan izleme imkanını vermediği için, hakemin kararına saygılı olmaktan başka çaremiz kalmamıştı seyirciler olarak. Bir başka pozisyonda, Maradona'nın düşürülmesiyle kazanılan frikiği yine usta isim kullanmış, fakat Beşiktaş'ın da kalesini korumuş olan Aumann topu köşeden çıkarmayı başarmıştı. Bunlara karşılık, Bayern Münih de kaleci Giuliani'yi zorlayan şutlar atıyordu. İlk yarı tüm pozisyonlara rağmen golsüz bitmişti.

2. yarıya da tempolu bir oyunla başlamıştı ekipler. Henüz 50. dakika olmadan, Bayern kalesinde bir tehlike yaşandı. Aumann topu elinden kaçırınca, karşısındaki Crippa şut atma şansını yakalamıştı ama acele etmesi yüzünden topu Aumann'a nişanlayınca golden olmuştu Napoli. İlerleyen dakikalarda Bayern münih baskısını arttırmaya başlamıştı fakat olumlu değerlendiremiyorlardı pozisyonları.

60. dakikayı geride bırakır bırakmaz Bayern Münih savunması çok büyük bir hata yaptı. Geriye vurulan kafa topunda savunma oyuncusunun topu ıskalaması, arkadan gelen Maradona'nın topu kapmasına sebep olmuştu. Topu kapmasıyla içeriye Careca'ya al da at dercesine verdiği pasla Careca'nın golü bulmasını sağlıyordu. Böylece Napoli 1-0 öne geçmişti.

Golden 2 dakika sonra, Bayern Münih korner kazanmıştı. Kornerde kaleci Giuliani'nin topu uzaklaştıramaması sonucu, Wohlfahrt'ın önüne düşen topa sertçe vurmasıyla Bayern beraberliği sağlamıştı. Bu dakikadan sonra Napoli iyice geriye çekilmiş, Bayern ise tüm gücüyle saldırmaya başlamıştı. Yedeklerden, İsveçli Ekström de oyuna dahil olmuştu Almanlarda. Hızıyla oyuna etki edeceğini düşünmüş olmalı Heynckes.

İlerleyen dakikalarda Napoli de kontra ataklarla etkili olmaya çalışıyordu. Bunlardan birinde, sağ kanattan açılan ortaya önce Maradona dokunmayı başaramamış, ama Bayernlilerin de müdahale edememesiyle birlikte top arka direkteki Careca'ya gelmişti. Fakat Brezilyalı golcü, kendisine hiç yakışmayan bir vuruşla topu üstten auta yollamıştı. Gol olsaydı eğer, Bayern'in tüm umutları suya düşmüş olurdu.

76. dakikada Bayern'in umutları tükenmişti. Bir oyuncuyu geride bırakarak saldırdıkları bir pozisyonda topu kaptırmaları, turun gideceğini belli eden pozisyonu hazırlamıştı. Maradona'nın pasıyla, Bayern yarı sahasında önü boş pozisyon bulan Careca, ceza sahasına girer girmez yerden vurduğu sert şutla takımını 2-1 öne geçirmişti. Bu golde de asist Maradona'dan, son vuruş Careca'dan gelmişti. Her ne kadar göze hoş gelen bir oynamasa da Napoli, kontra ataklarıyla Bayern'e üstünlük kurmayı başarmıştı.

81. dakikada, Bayern, Reuter ile eşitliği sağladığında, 2-1'den sonra sahayı terk eden bazı Bayern taraftarları bu golü görememişti. Ceza sahası önünde attığı harika vücut çalımını, sağ ayağının dışını kullanarak köşeye attığı şutla tamamlayan Reuter, Giuliani'yi çaresiz bırakmıştı.

Maç bu sonuçla tamamlanmıştı. 2 sezon önce Avrupa Şampiyon kulüpler kupasını finalde kaybeden Bayern, bu sezon da UEFA finalini oynama şansını yitirmişti. Napoli ise finalde bir diğer Alman takımı, Stuttgart'ı yenerek şampiyonluğa ulaşacaktı.

Yorumlar