Dünya futbolunda 1962

1962 yılında futbol dünyasında sahneye çıkan takımlara baktığımızda; Dünya kupasını domine etmiş Brezilya, Avrupa'dan dünya kupası finaline çıkan Çekoslovakya, kulüpler bazında; Üst üste 2.kez Avrupa şampiyonu olmuş Benfica, ve Güney Amerika şampiyonu Santos, akla ilk gelen takımlar.

1962 yılında düzenlenen Copa Libertadores'in finalinde Uruguay devi Penarol ile Pele'nin taşıdığı Santos karşılaşmıştı. 2 maçlı oynanan finalde, ilk maçı Uruguay'da 2-1 Santos alırken, rövanş maçını Penarol 3-2 kazanıyordu. O zamanlar deplasman golünün etkisi olmadığından, şampiyonu belli edecek 3. maç oynanmıştı. Son maçta Santos rakibini 3-0 yenmiş ve güney amerika'nın en iyisi olduğunu göstermişti. (Son maçın geniş özeti, aşağıdaki linklerde 4 parça halinde verilmiş)


Atlas okyanusunun öte yakasında ise Portekizliler kıta futboluna damgasını vuruyordu. 1961 finalinde Barcelona'yı yenen Benfica, bu sene ise Puskas'lı, Di Stefano'lu Real Madrid'i 5-3 yeniyor ve avrupa şampiyonu oluyordu. (Maçın tamamı için aşağıdaki linklere bakabilirsiniz.)











Yazın düzenlenen dünya kupasında ise, gülen taraf, çekoslovakya'yı 3-1 mağlup eden brezilya oluyordu. Garrincha'nın tek başına taşıdığı bu muhteşem takım, Şili'deki dünya kupasını rakiplerine bırakmayarak, üst üste 2. kez en büyük olma şerefine ulaşıyordu. (Maçın tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.)


Yorumlar